Фахові рішення, підкріплені практикою

День поля компанії «КОНКОРД» на Вінниччині пройшов 26 липня у вельми дружній та практичній атмосфері. Ще б пак, адже тут презентували техніку для ґрунтообробки за класичною та мінімальною технологіями, сівби, внесення добрив, догляду за посівами та збирання зернових.

Фірмі «КОНКОРД» цього року виповнилося 26 років. Перевагою компанії є ретельно підібрана техніка провідних німецьких виробників – CLAAS, AMAZONE, LEMKEN, FLIEGL, а також AGRIFAC (Нідерланди) та STROM-BEDNAR (Чехія). Емануіл Гайсинський, Президент компанії, запевнив, що Україна має перетворитися в державу, яка будує Європу в себе. «Ми повинні крок за кроком робити так, щоб Європа хотіла нас бачити у своєму середовищі не злидарями, не жебраками, а повноцінною європейською державою», – закликав він гостей заходу. Адже для цього, крім високого ґрунтово-кліматичного потенціалу, вітчизняні аграрії мають доступ до провідних європейських і світових технологій.

Тенденції зернозбиральної техніки

Функції сучасного комбайна вже не обмежуються лише збиранням урожаю. Оскільки завдання оператора пов’язані з лімітуючими факторами під час молотьби, як-от: якість і чистота зерна, обмолоту, якість соломи, то збільшується навантаження на комбайнера, який мусить стежити за належним виконанням усіх процесів. Рішенням цієї проблеми зайнявся CLAAS ще в 1995 році, коли випустив на ринок перший гібридний комбайн LEXION із системою обмолоту APS. За словами Віталія Бортуна, продукт-менеджера із комбайнів компанії CLAAS, найбільшим досягненням є система CEMOS AUTOMATIC, за яку CLAAS отримав золоту медаль виставки Agritechnica 2017 – система автоматичного налаштування обмолоту комбайна. «Тобто комбайн автоматично встановлює частоту обертання молотильного барабана і зазор між барабаном та підбарабанням незалежно від якості зерна та домішок, наявних у ньому», – пояснив пан Віталій. За його словами, система є, по суті, штучним інтелектом та автоматично реагує на умови збирання й дає змогу використовувати його для всіх зернових культур, кукурудзи, ріпаку і сої.

Під час Дня поля відвідувачам презентували два інноваційних комбайни CLAAS гібридного типу: TUCANO 580 – однороторний найпотужніший у цьому класі та найбільший комбайн цього виробника, який забезпечує збирання із найменшими втратами – LEXION 770 із жаткою Maxflex для збирання зернових і бобових культур. LEXION 770 має гібридну компоновку класичного тангенціального обмолоту з попереднім прискоренням рослинної маси для рівномірнішого її розподілення й гібридною сепарацією.

Досвід використання тракторів CLAAS у Вінницькій області

Компанія CLAAS, а відтак і «КОНКОРД», як один із найбільших дилерів цієї марки в Україні, пропонує 34 моделі тракторів від 72 до 524 к.с. Сергій Маринін, продукт-менеджер фірми «КОНКОРД», назвав характеристики кожного модельного ряду та класу потужності: малопотужні трактори з вузькою колією AXOS і NEXOS придатні для роботи в саду та для потреб малих фермерських господарств; трактори ARION серії 400–600 призначені для роботи із найпоширенішою причіпною технікою для обробітку ґрунту, обприскування та є вельми популярними у Вінницькій області. До речі, за словами пана Сергія, торік лише одне господарство у регіоні придбало 16 тракторів ARION 430. Серія AХION 800 є більш потужною за ARION. Серію AХION 900 Сергій Маринін назвав найпоширенішими та найзатребуванішими тракторами для важких умов роботи в полі та на дорозі. Вони мають довгу колісну базу та ідеальне розподілення ваги, широкі можливості баластування, високі тяглові характеристики, займають нішу потужності від 300 до 400 к.с. Великі трактори XERION серії 800 мають міцну рамну конструкцію, повний привід на обидва мости, з колесами однакового великого діаметра (більше 2 м), які є ведучими й одночасно поворотними. Трактори АXION адаптовані під важкі умови роботи, дуже міцні та продуктивні, з високим кліренсом, підходять під усі сільськогосподарські знаряддя і можуть працювати на здвоєних колесах; мають автоматичну гідромеханічну чотирипотокову коробку передач, яка є єдиною в світі, що використовується на тракторах CLAAS, – розповів пан Маринін.

У польових умовах гостям Дня поля фірми «КОНКОРД» показували трактори ARION, AХION, XERION, яких агрегатували з прес-підбирачем QUADRANT 5300 із вимірюванням тюків та вологості; телескопічним навантажувачем SCORPION, розподільником мінеральних добрив ZG-TS, дисковими боронами Catros та Ceus і пневматичною зерновою сівалкою Cirrus від AMAZONE; агрегатом для інжекторного внесення рідких добрив CULTAN; комбінацією для профільного внесення добрив Terrastrip та агрегатом для передпосівного обробітку ґрунту Swifter від BEDNAR; плугом Diamant 11 компанії LEMKEN. Групу обприскувачів представили причіпним Primus 35 від LEMKEN, самохідними Pantera виробництва AMAZONE та Condor від AGRIFAC.

Інтелектуальні системи у сільському господарстві

Фірма «КОНКОРД» презентувала елементи точного землеробства однойменною системою «КОНКОРД-ТЕЛЕМАТИКС», яку можна встановлювати на будь-яку машину, навіть легкову. Завданнями системи, в першу чергу, є моніторинг автотранспорту. За словами Артура Єзерковського, керівника  проектів з точного землеробства компанії, ширшими можливостями є контроль палива. Для цього, крім основного на робочій одиниці, у паливний дизельний бак поміщають відповідний датчик. Також система передбачає опцію ідентифікації водіїв за індивідуальними картками.

Фахові рішення підкріплені практикою – саме таке враження склалося завдяки відвідуванню заходу, організованому компанією «КОНКОРД», яка, як і 26 років тому, на чолі з Президентом Емануїлом Гайсинським дотримується незмінного правила «Служіння прогресу на селі».

Практичний коментар

Володимир Шарко, директор ТОВ «Дністер-К»

Всього в обробітку 3800 га, у тому числі 1200 га у Вінницькій області. Вирощують традиційні культури: озимі пшениця, ячмінь, ріпак, соняшник, кукурудза під оранку.

З компанією «КОНКОРД» працюємо вже два роки. У них придбали два трактори марки CLAAS XERION 4000 і АXION 930 та посівний комплекс AMAZONE. Під час вибору техніки зважали на співвідношення ціна-якість та обрали німецьку техніку. Співпрацею задоволені. З «КОНКОРДОМ» отримали сервіс техніки на належному рівні, що для України нетипово. Хоча такі випадки у нас були дуже рідко, але за потреби сервісний механік вирішував проблеми менш ніж за добу.

Практичний коментар

Василь Невмивака, керівник ПП «Відродження 2009»

Господарство розташоване у Вінницькій області. На площі 560 га вирощують соняшник, пшеницю, кукурудзу, ячмінь. Система обробітку ґрунту: оранка, дискування.

Із «КОНКОРДОМ» працюємо вже четвертий рік. Минулого року купили у них трактор АXION 850 на дуже вигідних умовах. Компанія порядна, люди слова. Ми теж прагнемо їх не підводити та розраховуватися вчасно. Окремо варто відмітити дуже компетентну сервісну службу, яка виїздить за першим же дзвінком. Завдяки цьому нам ніколи не доводилося призупиняти роботу довше ніж на 4 години, що є вельми важливим у сезон. На наступні два роки плануємо купівлю дискової борони і техніки для внесення КАС. Ще згодом – комбайна. На Дні поля ми з цікавістю оглядали всю представлену техніку, а особливо нашу увагу привернула система для інжекторного внесення рідких добрив прямо в ґрунт.

• КОНКОРД

Якісна техніка. Професійний сервіс. Надійне партнерство.